Zonnepanelen kopen blijft nog altijd interessant, zeker wanneer u ook nog gebruik kunt maken van een premie op zonnepanelen. Helaas is dat niet altijd meer het geval. Zonnepanelen leveren desondanks zelfs een hoger rendement op dan wanneer u het geld op uw spaarrekening bewaart. En dat is goed nieuws, want daardoor stappen nog meer mensen over op zonne-energie. Vandaag hebben al meer dan 450.000 Belgische gezinnen zonnepanelen laten plaatsen op hun dak. Elke maand besparen ze een pak geld, leven ze duurzamer en zijn ze klaar voor een zonnige toekomst. Waarom nog langer wachten? Investeer vandaag nog in de zon.
Zodra u investeert in zonnepanelen, dan bespaart u instant op uw maandelijkse kosten. Terwijl de energieprijzen blijven stijgen, betaalt u niets voor de stroom. Een voorbeeld: met 10 zonnepanelen bespaart u gemiddeld 600 euro per jaar.
De prijs van uw zonnepaneleninstallatie is natuurlijk afhankelijk van het type en het vermogen van de zonnepanelen én omvormer. Wilt u exact weten wat uw zonnepanelen gaan kosten? Bereken dan in één minuut uw persoonlijke prijs en ontdek wat u gaat besparen dankzij zonne-energie.
De groenste energie is de energie die u zelf opwekt. Rechtstreeks van de bron en zonder tussenkomst van uw energieleverancier. Op die manier verlaagt u enorm de CO2-uitstoot. Om u een idee te geven: de CO2-uitstoot die u dankzij zonnepanelen gemiddeld bespaart, komt overeen met de uitstoot van – hou u vast – 628.127 km autorijden. Dat is de moeite waard, toch?
Een investering in zonnepanelen leidt indirect tot een stijging van de woningwaarde. Een rendabel één-tweetje. Kopers willen meer betalen voor een woning als er zonnepanelen op het dak liggen. Logisch, want de potentiële eigenaar beseft dat men vanaf dag één een lagere energiefactuur zal ontvangen. Bovendien is het energieprestatiecertificaat (EPC) sinds 1 januari 2017 verplicht bij de aankoop, verkoop of verhuur van een woning. Dat vinden we bij Soly ook!
In de oriënterende fase voorafgaand aan zonnepanelen kopen bent u op zoek naar zoveel mogelijk informatie. Wij snappen dat heel goed. Bij de investering in zonnepanelen krijgt u te maken met termen als kWh, terugverdientijd (tvt) en de parallel- en serieschakeling. Belangrijke en soms zelfs onderbelichte termen, want het gaat er immers om wat er ‘onder de streep’ gebeurt. Welke investering moet ik doen, hoeveel ga ik besparen en binnen welke tijdsspanne kom ik op het break-even punt tussen de investering en opbrengst uit zonnepanelen? Op de achtergrond zijn allerlei processen van invloed. Hoe werken zonnepanelen?
Elk zonnepaneel bestaat uit een groot aantal zonnecellen. Die zonnecellen zijn vervaardigd uit silicium, een metalloïde. Zonnecellen absorberen fotonen (=elementaire deeltjes uit zonlicht) en transformeren deze tot elektronen. Dankzij zonlicht op het zonnepaneel ontwikkelt zich spanning in de zonnecel, en die spanning wordt omgezet naar elektrische gelijkstroom. Een proces dat bekend staat als het photovoltaïsch effect of fotoelektrische effect. Er ontstaat een spanningsveld tussen het oppervlak van de zonnepanelen en de onderzijde (positief en negatief), waardoor de panelen gelijkstroom opwekken. De gelijkstroom die in het proces is opgewekt wordt vervolgens door de omvormer omgezet in bruikbare wisselstroom.
De kosten voor zonnepanelen zijn opgebouwd uit een complete installatie van zonnepanelen, omvormer(s), dakopbouw en bekabeling. Daarbij houden we onder meer rekening met het type dak (schuin/plat), de hellingshoek, het aantal zonnepanelen en de keuze voor het type omvormer(s). Er is derhalve geen vaste prijs gekoppeld aan zonnepanelen. Wilt u de prijs voor zonnepanelen berekenen? Dat kunnen we u vrijblijvend meer vertellen. Op basis van uw persoonlijke situatie wordt zowel een indicatie gegeven van de kosten als een potentiële opbrengst uit zonnepanelen.
Jaarlijks zal u met deze installatie zeker 3.400 kWh stroom opwekken. Gebaseerd op de huidige stroomprijs bespaart u jaarlijks circa 700 euro. In België heeft u daarnaast te maken injectietarieven, ofschoon de terugleververgoedingen. Het injectietarief verschilt per energieleverancier en heeft zodoende invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen. Gemiddeld ligt de terugverdientijd van zonnepanelen in België rond de 7 tot 8 jaar.
Let op: de gemiddelde energieprijs is in de afgelopen periode gestegen. Het kan daardoor zo zijn dat de gegeven stroomprijs afwijkt.