Zonnepanelen terugverdientijd

Zonnepanelen kopen geldt als een eenmalige, doch forse investering. U wilt daarom graag weten wat de terugverdientijd van zonnepanelen is. Wij begrijpen dat heel goed. En ook wanneer u kiest voor het huren van zonnepanelen, dan krijgt u te maken met een terugverdientijd, al is dat wel een aantal jaren nadat u al fors geprofiteerd heeft van uw zonnesysteem. De terugverdientijd is het moment waarop u dankzij de opgewekte zonne-energie net zoveel hebt bespaard met, als dat u heeft geïnvesteerd in zonnepanelen. Hoe zit dat met de terugverdientijd?

Rendement

Terugverdientijd zonnepanelen kopen

Investeren in zonnepanelen, het is altijd een goede keus. Want naast dat u veel geld bespaart, zorgt u er ook nog eens voor dat u minder afhankelijk bent van het traditionele energienet. Dit verouderde energienet is grotendeels afhankelijk van stroom dat voortkomt uit fossiele brandstoffen. Dat willen we bij Soly veranderen! U toch ook? Daarom kiezen steeds meer Belgische huishoudens voor zonnepanelen als groene en duurzame alternatief. Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Wanneer uw voorkeur uit gaat naar zonnepanelen kopen, dan doe u in één slag een grote investering. Een investering die u op een later moment zeker en wel gaat terugverdienen. Dat punt ligt echter in de toekomst. Om de terugverdientijd te kunnen bepalen, moeten we eerst weten wat de kosten van zonnepanelen zijn en wat uw verwachte opbrengst van zonnepanelen zal worden.

Aantal

Hoeveel zonnepanelen

In de eerste plaats wilt u weten hoeveel zonnepanelen u nodig hebt, passend binnen uw huidige en/of verwachte stroomverbruik per jaar. Stel dat uw jaarlijkse gemiddelde stroomverbruik 4.000 kWh is. U heeft dan behoefte aan 9 zonnepanelen en betaalt hiervoor circa € 5.350,- na teruggave van eventuele premies. Dankzij onze ZonneConfigurator ziet u direct hoeveel geld u ieder jaar gaat besparen.

Jaarlijkse energiebesparing

Heeft u de stappen van de ZonneConfigurator doorlopen en besloten om zonnepanelen te kopen bij Soly? Na de installatie start u direct met het besparen. Als volledig eigenaar van het zonnesysteem is die besparing 100%. En met een beetje geluk kunt u gedag zeggen tegen het traditionele energienet en met de zonnepanelen volledig voorzien in de stroomvraag. Binnen het bovenstaande voorbeeld (9 zonnepanelen) bespaart u jaarlijks ruim € 1.500,- op uw energierekening, afhankelijk van de geldende stroomprijs.

Reële stroomprijs

Het enige dat nu nog kan fluctueren is de actuele stroomprijs op de markt, welke invloed hebben op de besparing die u gaat maken dankzij zonnepanelen. In de afgelopen periode hebben we gezien dat die stroomprijs grillig is, en bovendien behoorlijk hoog. Dat betekent dat zonnepanelen op dit moment extra interessant zijn, zeker wanneer u stroom kan terug injecteren op het energienet. Ook heeft dat een flinke invloed op de terugverdientijd van uw zonnepanelen.

Bereken hoeveel zonnepanelen u opleveren!

Gratis en vrijblijvend
Huur

Terugverdientijd zonnepanelen huren

Als alternatief voor het kopen van zonnepanelen kunt u ook kiezen voor zonnepanelen huren. Dit betreft een uniek concept waarin u geen aanbetaling hoeft te voldoen, en toch de zonnepanelen op uw dak krijgt geïnstalleerd. Vervolgens gaat u een vast maandbedrag betalen voor de huur van het zonnesysteem. Noem het een abonnement op de zon. Alle voordelen van zonne-energie, zonder vooraf te hoeven betalen. Daarnaast is ook binnen het concept zonnepanelen huren de opbrengst van zonnepanelen altijd hoger dan de maandkosten.

Terugverdientijd start later
In tegenstelling tot zonnepanelen kopen krijgt u bij het zonnepanelen huren niet direct te maken met een terugverdientijd. In eerste instantie gaat u uitsluitend geld verdienen. Onder normale omstandigheden huurt u de zonnepanelen voor de looptijd van 10 jaar, waarna u de installatie voor een gereduceerd tarief per zonnepaneel kunt overnemen. Daarna geniet u nog zeker 20 jaar van een volledig functioneel en rendabel systeem. Zonnepanelen van de hoogste kwaliteit en met een fijne opbrengst.

Kennisbank

Achtergrond

Wilt u meer weten over zonnepanelen of de thuisbatterij? In onze kennisbank vindt u meer informatie over eigenschappen, data en garanties. Misschien heeft u een vraag en vindt u in de kennisbank het antwoord.
Hoe worden de nieuwe nettarieven berekend?
Op 1 januari 2023 is onze energiefactuur op een andere manier berekend. Niet iedere Vlaming is even goed bekend met de nieuwe rekenmethode die schuilgaat achter de nettarieven.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
“Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Het is een bekende vraag die men zichzelf stelt voorafgaand aan het kopen of huren van zonnepanelen.
Zonnepanelen op een dakkapel
Veel Belgische woningen hebben een dakkapel en overwegen om hier zonnepanelen op te installeren. Is dat nou wel of niet een goede keuze?

Kom in contact

Wilt u meer weten over de terugverdientijd van zonnepanelen, of heeft u een algemene vraag? Onze adviseurs doen er alles aan om de zon bij u te laten schijnen.