De hoogste opbrengst uit zonnepanelen

Bent u ook benieuwd naar de opbrengst van uw zonnepanelen? Bij Soly maken we dat heel eenvoudig inzichtelijk dankzij onze ZonneConfigurator. Een online tool waarin we door middel van realtime data van uw locatie een prognose maken van uw verwachte zonnepanelen opbrengst.

Wist u dat de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen bij Soly momenteel op 3,3 jaar ligt? Dat is het resultaat van super krachtige zonnepanelen en een ongeëvenaarde kwaliteit. Ontdek meer over de opbrengst van zonnepanelen op uw adres.

 

30.000+ klanten
Meer dan 30.000 tevreden klanten maakten al de keuze voor Soly.
Daar zijn we trots op, maar we gaan verder. We blijven ons ontwikkelen om u te kunnen voorzien van nieuwe, duurzame oplossingen.
4 weken installatietijd
We installeren uw zonnepanelen binnen 4 weken.
Onze gecertificeerde installateurs zorgen ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld is, zodat u snel profiteert van uw eigen zonne-energie.
10 jaar ervaring
Soly als toonaangevende speler binnen de zonne-energie.
We hebben huishoudens en bedrijven geholpen over te stappen op duurzame zonne-energie. U bespaart geld én hebt een positieve impact op de wereld.
Berekenen

Opbrengst en rendement zonnepanelen

Wilt u de opbrengst uit zonnepanelen berekenen? Dan kan u dat doen op basis van het vermogen van de zonnepanelen. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) of het piekvermogen. Een zonnepaneel benut gemiddeld 88% van haar capaciteit in België. Dat klinkt vreemd, maar is prima te verklaren als gevolg van de weersomstandigheden, het verschil in de hellingshoek en oriëntatie tussen diverse daken, de kwaliteit van de zonnepanelen en het aantal zonuren.

Die 88% van de capaciteit betekent dat 1 Wp ongeveer gelijkstaat aan 0,88 kWh opgewekte elektriciteit. Stel dus dat de Wattpiek van een zonnepaneel 390 Wp is, dan is de opbrengst van dit zonnepaneel 0,88 x 390 = 343,2 kWh. Aan de hand van die cijfers, in combinatie met uw jaarlijkse energieverbruik, kan u eenvoudig berekenen wat de opbrengst van een x-aantal zonnepanelen is. Daarmee weet u ook hoeveel zonnepanelen u thuis nodig hebt.

 

Aantal Opbrengst p/j (€) Terugverdientijd Opbrengst p/j (kWh)
6 zonnepanelen € 781 4,3 jaar 2.112 kWh
8 zonnepanelen € 1.042 3,6 jaar 2.816 kWh
9 zonnepanelen € 1.172 3,6 jaar 3.167 kWh
10 zonnepanelen € 1.302 3,2 jaar 3.519 kWh
12 zonnepanelen € 1.563 2,9 jaar 4.223 kWh
14 zonnepanelen € 1.823 2,7 jaar 4.927 kWh
16 zonnepanelen € 2.083 2,7 jaar 5.631 kWh
20 zonnepanelen € 2.604 2,5 jaar 7.039 kWh

Opbrengst van zonnepanelen op uw adres berekenen?

Direct inzicht in de kosten en opbrengst
6x
Zonnepanelen
Inclusief Soly Brain
435Wp zonnepanelen
25 jaar garantie
Inclusief installatie
Bekijk meer specificaties

Glas-glas zonnepaneel

2.112 kWh jaarlijkse opbrengst

€ 4.165
Incl. btw
€ 780
Besparing
8x
Zonnepanelen
Inclusief Soly Brain
435Wp zonnepanelen
25 jaar garantie
Inclusief installatie
Bekijk meer specificaties

Glas-glas zonnepaneel

2.816 kWh jaarlijkse opbrengst

€ 4.886
Incl. btw
€ 1.050
Besparing
10x
Zonnepanelen
Inclusief Soly Brain
435Wp zonnepanelen
25 jaar garantie
Inclusief installatie
Bekijk meer specificaties

Glas-glas zonnepaneel

3.519 kWh jaarlijkse opbrengst

€ 5.494
Incl. btw
€ 1.315
Besparing

Opbrengst van zonnepanelen per maand

Bent u benieuwd naar de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per maand? Het is niet zo eenvoudig te berekenen als u misschien zou denken. Een gemiddelde installatie van 10 zonnepanelen levert 4.350 kWh per jaar op. U zou dus kunnen zeggen dat de gemiddelde opbrengst per maand 435 kWh is, maar zo simpel is het niet. Vanwege de variërende weersomstandigheden per seizoen, schommelt de opbrengst van maand tot maand. In juni is bijvoorbeeld de procentuele maandelijkse opbrengst zelfs hoger dan de opbrengst van alle wintermaanden samen. De beste maand voor zonnepanelen? Mei! Over het algemeen is het rendement van zonnepanelen het hoogst in de maand mei.

opbrengst zonnepanelen per maand

Invloed orientatie dak op opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen wordt beïnvloed door de oriëntatie van de zonnepanelen. Wat is de meest gunstige ligging voor zonnepanelen? De ideale ligging voor zonnepanelen is richting het zuiden. Het rendement is het hoogst wanneer de panelen op een hellingshoek van 35 graden en op een schaduwvrije plek zijn geïnstalleerd. Voor een plat dak is de ideale oriëntatie oost-west, aangezien u in deze oriëntatie meer panelen kwijt kunt, doordat u geen tussenruimtes hoeft te creëren om schaduwvorming te vermijden. Als de zonnepanelen niet ideaal zijn georiënteerd op het dak, kan het rendement met wel 20% afnemen. De oriëntatie van de zonnepanelen is dus erg bepalend voor de opbrengst van uw zonnesysteem.

Lees hier wat onze klanten van Soly vinden

Mevr. L
 • icon

  6 zonnepanelen

 • icon

  2.340 Wp

"Steeds vriendelijk verder geholpen tijdens vragen en een open communicatie."
Mevr. J
 • icon

  8 zonnepanelen

 • icon

  3.440 Wp

"Goede uitleg, vriendelijke service. Betrouwbare feedback."
Mevr. K
 • icon

  18 zonnepanelen

 • icon

  7.740 Wp

 • icon

  1 thuisbatterij 10,5 kWh

"Heel vriendelijk en goed verstaanbare uitleg. Heel behulpzaam."
Dhr. G
 • icon

  10 zonnepanelen

 • icon

  4.150 Wp

"Ik kan enkel positieve feedback geven over de installatie die Soly heeft gedaan bij ons."
Dhr. M
 • icon

  7 zonnepanelen

 • icon

  3.010 Wp

 • icon

  1 thuisbatterij 9,6 kWh

" De installateurs waren overigens dik in orde, alles werd uitgevoerd zoals gevraagd en hun communicatie was duidelijk. Voor mij was dit een heel aangename ervaring!"
Dhr. V
 • icon

  12 zonnepanelen

 • icon

  4.680 Wp

"De installatie werd zeer professioneel uitgevoerd op een voormiddag door lokale installateur. Blij dat ik met Soly in zee gegaan ben."
Mevr. S
 • icon

  12 zonnepanelen

 • icon

  5.160 Wp

 • icon

  1 thuisbatterij 3,5 kWh

"Duidelijke uitleg. Vriendelijk. Geduldig. Producten van zeer goede kwaliteit."
Dhr. M.
 • icon

  27 zonnepanelen

 • icon

  11.610 Wp

"Installatie van zonnepanelen en thuisbatterij verliep helemaal zoals gepland en werd deskundig en keurig uitgevoerd door het vriendelijke installatie-team. Prima 👍🏻!"
Dhr. V
 • icon

  10 zonnepanelen

 • icon

  4.150 Wp

"Personen die de plaatsing deden werkten super netjes. Na de werken zou je zelfs niet weten dat ze de werken hebben uitgevoerd."

Zonnepanelen dak opbrengst

Wat is de opbrengst van zonnepanelen op het dak? Het potentieel van ieder dak ligt net even iets anders. Dat heeft te maken met de unieke hellingshoek en oriëntatie van het dak, als ook het type dak. Waar een schuin dak bijvoorbeeld al beschikt over een natuurlijke hellingshoek, daar creëren we bij een plat dak zelf de ideale hellingshoek. Hetzelfde geldt voor de oriëntatie van de zonnepanelen, die bij een schuin dak van tevoren ‘vastligt’, terwijl er bij een plat dak veel meer ruimte bestaat voor maatwerk.

Opbrengst zonnepanelen schuin dak
Veel Belgische woningen beschikken over een schuin dak. Dat is niet zonder reden: het is bedoeld om regenwater ecologisch af te voeren, terwijl het de woning beschermt tegen stormachtig weer en voorkomt dat regen kan binnendringen. Een hellend dak is geschikt voor zonnepanelen, omdat er al sprake is van een natuurlijke hellingshoek. De ideale hellingshoek voor zonnepanelen ten opzichte van het zonlicht ligt overigens tussen de 33 en 35 graden. Bij veel Belgische huizen is hier gelukkig sprake van.

Opbrengst zonnepanelen plat dak
Op een plat dak is geenszins sprake van een natuurlijke hellingshoek. U moet de ideale hellingshoek voor zonnepanelen dus zelf creëren. Bovendien heeft u de vrije hand in de oriëntatie van de zonnepanelen, waardoor de potentiële opbrengst van het systeem optimaal is. Veel huishoudens en bedrijven kiezen – in het geval van een plat dak – voor een oost-west opstelling van de zonnepanelen. Op die wijze profiteert u het langste gedeelte van de dag van de zon. Voorheen werd een zuid-opstelling vaak geprefereerd, maar tegenwoordig is de oost-west-opstelling voor zonnepanelen extra lucratief.

Regionale verschillen in opbrengst zonnepanelen

België is maar een klein land, toch is er op lokale schaal sprake van evidente verschillen in de opbrengst van zonnepanelen. Dat heeft met name te maken met het gemiddeld aantal regionale zonuren. Gemiddeld profiteren woningen in het westen van België van 450 extra zonuren ten opzichte van het oosten van België. Het gemiddeld aantal zonuren heeft effect op de opbrengst van zonnepanelen gedurende het jaar. Soly heeft deze location based data verwerkt in de ZonneConfigurator, zodat u een offerte op maat voor zonnepanelen ontvangt.

Opbrengst zonnepanelen per seizoen

De opbrengst van zonnepanelen verschilt per maand, en dit heeft te maken met de verschillende seizoenen in België. Vaak denken mensen dat zonnepanelen in de zomer het meeste opbrengen, omdat dit vaak een zonovergoten maand is. Niets is minder waar, de opbrengst van zonnepanelen in de lente ligt vaak hoger dan in de zomer, doordat het rendement van zonnepanelen lager is bij hogere temperaturen. Dit ligt natuurlijk wel aan hoe zonnig de lente is, bij een natter voorjaar, zoals tijdens El Niño, zal het rendement waarschijnlijk lager zijn dan gebruikelijk. Het rendement van zonnepanelen neemt af tijdens de herfst en is het laagst in de winter. Ook al verstopt de zon zich vaker achter de wolken in het najaar en produceren zonnepanelen nog steeds energie dankzij diffuus licht. Daarentegen is de winter een heel goed seizoen om zonnepanelen aan te schaffen, omdat u dankzij de snelle installatietijden in de winter het snelst profiteert van de kracht van de zon. Daarentegen is de winter een heel goed seizoen om zonnepanelen aan te schaffen, omdat u dankzij de snelle installatietijden in de winter het snelst profiteert van de kracht van de zon.

Zonnepanelen in 4 stappen

Vanaf aanvraag tot installatie regelen we alles voor u en kunt u de voortgang volgen in de Soly app.

1

Online aanvraag
Bereken geheel vrijblijvend hoeveel u kan besparen met zonnepanelen in onze ZonneConfigurator

2

Persoonlijk adviesgesprek
We geven u persoonlijk advies op basis van de door uw geschetste situatie

3

Vrijblijvende offerte
Gelijk na het adviesgesprek ontvangt u een vrijblijvende offerte

4

Installatiedag
Op de afgesproken dag installeren we de zonnepanelen

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Ontdek de voordelen van een vrijblijvend adviesgesprek over de opbrengst van zonnepanelen op uw adres. Onze adviseurs nemen alle tijd om u te voorzien van een persoonlijk advies. Om dit mogelijk te maken vragen we u kort uw gegevens in te vullen, zodat een ervaren adviseur van Soly contact met u kan opnemen. Een persoonlijk adviesgesprek heeft diverse voordelen:

 • Krijg inzicht in de exacte opbrengst van zonnepanelen per jaar
 • Kijk live mee met de virtuele installatie van zonnepanelen op uw dak
 • Ontvang een vrijblijvende offerte na afloop van het gesprek

Welkom bij Soly

Laat hier uw gegevens achter

  Kennisbank

  Bent u nog niet uitgelezen over zonnepanelen? Dan verwijzen we u graag door naar de kennisbank. Hier vindt u tal van interessante artikelen over zonnepanelen, prijzen, garanties en meer. We hebben alvast een aantal artikelen voor u uitgezocht.
  cards knowhow icon icon
  Kan men zonnepanelen recyclen?
  Recyclage van zonnepanelen, dat kan. Wat gebeurt er met uw oude zonnepanelen nadat ze jarenlang op uw dak hebben gelegen en hoe ziet dat proces er precies uit?
  cards knowhow icon icon
  Kan ik een vrijblijvende offerte voor zonnepanelen aanvragen?
  Wilt u een vrijblijvende offerte voor zonnepanelen ontvangen? Dat kan! Bij Soly doet u dit eenvoudig online. Ontdek hoe.
  cards knowhow icon icon
  Wat is een AREI keuring voor zonnepanelen?
  Het AREI-keuringsverslag is onderdeel van de installatie van zonnepanelen. AREI is een afkorting voor het Algemeen Reglement op de Elektrische
  cards knowhow icon icon
  Zonnepanelen en warmtepomp: hoger verbruik duurzaam compenseren
  Hoeveel zonnepanelen heeft u (extra) nodig voor het optimaal en duurzaam laten renderen van een warmtepomp?

  Contact met Soly

  Wilt u meer weten over de opbrengst van zonnepanelen, of heeft u een andere vraag? Onze adviseurs zitten voor u klaar.
  contact image