Wat is het rendement van zonnepanelen?

Zonnepanelen vormen een duurzame investering met praktisch altijd een korte terugverdientijd. Een goede keuze dus. U bespaart veel geld op uw energierekening en bent duurzaam bezig. En of u nou kiest voor zonnepanelen kopen of zonnepanelen huren, u profiteert altijd van een mooi rendement. Het rendement van zonnepanelen betekent overigens iets anders dan de opbrengst van zonnepanelen. Hoe zit dat? We vertellen u meer over het rendement van zonnepanelen.

Het zonnepaneel module rendement

Het rendement van zonnepanelen ligt gemiddeld tussen de 15 en 22 procent. Dat heeft te maken met de opbouw van een zonnepaneel. Elk paneel beschikt namelijk over een vast aantal zonnecellen, welke het zonlicht omzetten naar energie. Naarmate het aantal zonnecellen hoger ligt, neemt ook het piekvermogen toe. Dat gezegd hebbende, ligt het gemiddeld rendement van zonnepanelen dus behoorlijk lager dan u wellicht zou denken. Bij Soly is het rendement van zonnepanelen liefst 20,5%. Dat betekent dat de efficiëntie van ieder paneel behoorlijk hoog ligt.

Waarom kijken we naar rendement?

Wanneer we de kwaliteit van zonnepanelen benaderen, dan kijken we vaak naar de opbrengst versus de kosten. Aan de achterzijde is het echter het rendement dat veel invloed heeft op beide elementen. Op basis van het rendement van zonnepanelen kunnen we namelijk een nauwkeurige voorspelling doen van de opbrengst en terugverdientijd van het zonnesysteem. Wanneer het rendement per zonnepaneel hoger ligt, neemt het systeem in verhouding minder ruimte in op het dak. Dat betekent dat u dankzij zonnepanelen met een hoog rendement minder zonnepanelen nodig hebt om méér zonne-energie op te wekken. Een interessante invalshoek.

Weten wat uw rendement wordt?

Binnen één minuut uw potentiële opbrengst met onze ZonneConfigurator. Volledig vrijblijvend. Ontdek nu de kansen van zonnepanelen op uw adres.

Bereken uw voordeel

Het hoogste rendement uit zonnepanelen

Overweegt u zonnepanelen te installeren, of heeft u wellicht al zonnepanelen op het dak liggen, en wilt u graag genieten van het hoogste rendement uit uw zonne-energie installatie? Het piekvermogen van een zonnepaneel vertelt u meer over het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft om uw huidige stroomverbruik te compenseren.

Voorbeeld rendement zonnesysteem

Stel dat u ieder jaar 4.500 kWh zonne-energie wilt opwekken, om te voldoen aan uw stroomvraag. Dit betreft een vier-persoons huishouden. Een zonnepaneel is gemiddeld 88% efficiënt. Dit betekent dat u 4.500 / 0,88 = ± 5.115 Wp nodig heeft. Stel nu dat u zonnepanelen neemt met een piekvermogen van 405 Wp (voorbeeld Soly), dan heeft u dus behoefte aan 5.115 / 405 = 13 zonnepanelen.

In bovenstaande rekenvoorbeeld nemen we een ruime schatting. We ronden bij een indicatieve opbrengst van de zonnepanelen altijd af naar boven, omdat er in de praktijk sprake is van externe factoren die de opbrengst van zonnepanelen kunnen beperken. Het gaat dan ook meer over de variabele weersomstandigheden, de oriëntatie en hellingshoek van uw dak, degradatie van het systeem. De extra marge zorgt ervoor dat u met uw zonnesysteem in principe altijd voldoende stroom opwekt om uw stroomverbruik te compenseren.

Rendement en prijs zonnepanelen

Wilt u meer weten over het rendement en de prijs van zonnepanelen? Bij Soly kiezen voor de juiste balans tussen een hoog rendement voor een gunstige prijs. Dit betekent dat u bij ons op verschillende manieren profiteert. Onze zonnepanelen kennen een hoog rendement (20,5%), zijn daardoor compact in formaat, kennen een lage degradatie (bloksgewijs) én u hoeft minder zonnepanelen aan te schaffen om uw gewenste hoeveelheid zonne-energie op te wekken. Een no-brainer.

Kunnen we u helpen?

Onze adviseurs zitten dagelijks klaar om u te helpen met al uw vragen omtrent zonnepanelen. Aarzel daarom niet om contact op te nemen met Soly.

Neem contact op