Zonlicht

Wat is de beste oriëntatie van zonnepanelen?

De installatie en oriëntatie van zonnepanelen is – evenals het type zonnepaneel – bepalend voor het rendement. Zoals u vermoedelijk weet, genereren uw zonnepanelen de hoogste opbrengst zodra de zon loodrecht op het oppervlak valt. Door ervoor te zorgen dat de zonnepanelen in de juiste hoek en richting zijn geïnstalleerd, zal uw systeem de maximale hoeveelheid zonne-energie produceren. Op welke wijze genereren uw zonnepanelen de meeste zonne-energie? Door uw zonnepanelen gedurende het grootste gedeelte van de tijd bloot te stellen aan de hoogste intensiteit van het zonlicht. Welke oriëntatie van de zonnepanelen zorgt voor die hoogste intensiteit en productie van zonne-energie?

header image
Efficiency

Optimale situering zonnepanelen

De beste oriëntatie van zonnepanelen is de zuidelijke richting. Dit is te verklaren aan de hand van de draaihoek van de zon. De zon komt op in het oosten en draait via het zuiden richting het westen, waar de zon weer ondergaat. Op het hoogste punt van de dag staat de zon op het zuiden, en zullen uw zonnepanelen derhalve de hoogste intensiteit van de zon ervaren. We geven een eenvoudige samenvatting van de optimale oriëntatie van zonnepanelen voor elk type gebruik:

✓ Maximale opbrengst zonne-energie: Zuid
✓ Maximaal profijt terug injecteren stroom op net: Zuid
✓ Om te combineren met een batterij / reductie net afhankelijkheid: Zuid
✓ Minimaliseren negatief effect piekmoment gebruik stroom: Zuid & Zuidwest

Het einde van de middag en begin van de avond – de zon is in zuidwestelijke richting gedraaid – gelden als piekmomenten voor de stroomvraag. Tijdens deze piekmomenten kan de dynamische prijs voor stroom van het energienet hoger liggen. Dankzij zonnepanelen in de richting Zuid en Zuidwest bent u dan nog steeds zonne-energie aan het opwekken. U hoeft minder of zelfs géén beroep te doen op het energienet. Een gunstige situatie.

België

Oriëntatie zonnepanelen

Zuid is de beste ‘windrichting’ als het gaat om zonnepanelen in België. Huishoudens genereren met de zuidelijke oriëntatie van de zonnepanelen verhoudingsgewijs de meeste zonne-energie, besparen het meeste geld op hun energierekening en profiteren zodoende van de kortste terugverdientijd. Eerder presenteerden we een voorbeeld van het maximale profijt wanneer u stroom wilt terug injecteren op het óf wanneer u stroom wilt opslaan op een thuisbatterij. Omdat men in verhouding weinig stroom verbruikt in de middag, kan een groot deel van de opgewekte zonne-energie tijdelijk opgeslagen worden voor later gebruik, of worden geïnjecteerd op het energienet. Dat betekent een win-win voor u als eindgebruiker.

ZonneConfigurator

Vrijblijvende dakscan zonnepanelen

Bereken uw voordeel

Overweegt u om zonnepanelen te kopen of huren, maar twijfelt u over de oriëntatie van uw dak? Dat begrijpen we heel goed. Dankzij onze ZonneConfigurator kunt u eenvoudig in beeld brengen in welke richting uw dak ligt, en zo bepalen of er sprake is van een gunstige situatie voor zonnepanelen. Ook kunnen we u adviseren over de verdere mogelijkheden van zonnepanelen op uw adres.

Factoren

Berekening opbrengst zonnepanelen

De oriëntatie van zonnepanelen is belangrijk, maar niet exclusief in het opwekken van zoveel mogelijk zonne-energie. De optimale omstandigheden voor zonnepanelen hebben ook betrekking op de hellingshoek van het dak of de zonnepanelen, het aantal zonuren en de keuze voor het type schakeling (serieel of parallel). Het betekent dat de ideale situatie voor zonnepanelen op het dak is:

✓ Hellingshoek tussen de 35 en 45 graden
✓ Oriëntatie op het zuiden (of zuidwesten)
✓ Schaduwvrij; maximale hoeveelheid zonlicht
✓ Verschil plat of schuin dak

Heeft u een woning met schuin dak? Dan bent u gebonden aan de opstelling van uw woning, en geen ‘vrije keus’ voor de oriëntatie van het dak. Stel nou dat u beschikt over een dak op het westen of oosten, is uw dak dan nog wel geschikt? Dat is het zeker. Uw zonnepanelen zorgen nog altijd voor een hoog rendement en helpen u besparen op de energie. Wel zal de terugverdientijd van de zonnepanelen iets langer in beslag nemen. We informeren u daar bij Soly graag over.

Heeft u geen schuin dak, maar wel een plat dak? Dan kunt u eenvoudiger uw zonnepanelen de gewenste oriëntatie meegeven, en zo maximaal profiteren van ieder stukje zonlicht.

Kennisbank

Ontdek meer

Onze kennisbank staat vol met interessante informatie over zonnepanelen, de thuisbatterij en onze werkwijze. Wilt u graag meer weten over de (zonne-)energiemarkt? Wij geven u graag meer achtergrond, zodat u volledig op de hoogte bent.
cards knowhow icon icon
Hoe worden de nieuwe nettarieven berekend?
Op 1 januari 2023 is onze energiefactuur op een andere manier berekend. Niet iedere Vlaming is even goed bekend met de nieuwe rekenmethode die schuilgaat achter de nettarieven.
cards knowhow icon icon
Zonnepanelen extra rendabel tijdens zomertijd
Op zondag 26 maart om 2:00 uur ’s nachts start de zomertijd. Wat zijn de voordelen van de zomertijd voor eigenaren van zonnepanelen?
cards knowhow icon icon
Verschil tussen serie en parallel schakeling zonnepanelen
“Mijn dak ligt voor een deel in de schaduw, maar ik wil wel graag zonnepanelen. Kan dat?”. Het is een vraag die we vaak horen tijdens een telefonisch consult.

Kom in contact

Wilt u meer weten over de verschillende aspecten die straks de opbrengst van uw zonnepaneleninstallatie bepalen? Wij informeren u graag.
contact image