Categorie:

Zonnepanelen
Knowledge base

Wat is een AREI keuring voor zonnepanelen?

Het AREI-keuringsverslag is onderdeel van de installatie van zonnepanelen. AREI is een afkorting voor het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties. Binnen de AREI keuring wordt onderzocht of de zonnepanelen installatie correct is geïnstalleerd, en of het systeem voldoet aan de normen vastgelegd volgens de Belgische wetgeving. Zowel de keuring als het bijbehorende verslag dient opgesteld te worden door een erkende keurder. U kunt deze vinden onder de erkende controleorganismen voor de elektrische installaties. Waarom is een AREI keuring belangrijk en hoe werkt het?

Procedure AREI-keuringsverslag

De AREI-keuring wordt uitgevoerd door een erkende keurder. Daar hoeft u helemaal niks voor te doen; Soly werkt samen met een erkende keuringsinstantie. Net als bij de installatie van uw zonnepanelen, zullen wij dus ook de afspraak voor een AREI-keuring en het inplannen van het bezoek keurig voor u in orde maken. Wenst u de keuring van de huishoudelijke installatie zelf te regelen, dan zorgen we voor een passende financiële regeling.

In de reglementen wordt u verteld dat de AREI-keuring voldaan moet worden tussen het moment van de installatie van uw zonnepanelen en de ingebruikname van het systeem. In de praktijk zal uw systeem na een correcte installatie direct worden opgestart. Vervolgens neemt de AREI-keuring binnen 90 dagen na de zonnepanelen installatie plaats, waarbij wordt onderzocht of het systeem voldoet aan de wettelijke reglementering.

Hoe werkt de AREI-keuring?
De erkende keurder controleert voor u de PV installatie. Onder de PV installatie wordt verstaan de zonnepanelen, omvormer (+ thuisbatterij ), aansluiting in de zekeringskast (slimme meter, remautomaat & PV automaat), alle kabeltrajecten tussen de zonnepanelen en omvormer, en uiteraard de zekeringskast zelf. Bij de keuring van de PV installatie wordt hoofdzakelijk gekeken naar de aansluitingswijze van de componenten van de PV installatie met uitzondering van de aarding en differentieelschakelaars. De aarding en differentieelschakelaars maken wél onderdeel uit van de keuring van de huishoudelijke installatie¹.

De bevindingen zal de keurder doen toekomen aan Soly en wij zullen een kopie van het AREI-keuringsverslag vervolgens weer met u delen.

De kopie van dit keuringsverslag moet u bezorgen aan uw netbeheerder. In Vlaanderen is dit Fluvius. Woont u elders in België, dan geldt dat u het AREI-keuringsverslag met de netbeheerder in uw regio moet delen. Is het keuringsverslag niet volledig, dan zal de netbeheerder deze niet aanvaarden. Geen zorgen, onze adviseur zorgt voor een gedegen plan, waarna de installateurs een correcte oplevering realiseren.

¹Keuring huishoudelijke installatie

Een AREI-keuring van de huishoudelijke installatie is iets uitgebreider dan die van de PV installatie. Soly doet dit in principe niet. Wij kunnen u hier natuurlijk wel bij helpen. Hoe ziet de keuring van de huishoudelijke installatie eruit?

Binnen de huishoudelijke installatie worden – naast de PV installatie – ook de aarding, differentieelschakelaars en alle bestaande kringen in de zekeringskast (verlichting, stopcontacten, kookplaat, etc) gecontroleerd. De differentieelschakelaars en aarding moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Aarding: moet minder dan 30 Ohm bedragen, er moet een aardingsonderbreker aanwezig zijn zodat deze tijdens de keuring kan worden nagemeten, en deze moet ook vlot bereikbaar zijn;
  • Differentieel: Mag in België van het type A of B zijn en moet voorzien van de 22,5 kA² markering. ook de werking van de testknop zal tijdens de keuring gecontroleerd worden.

Heeft u een verouderde zekeringskast? Dan is het belangrijk dat de juiste kabelsectie aanwezig is voor de maximale uitgangsstroom van de omvormer:
> 16A = 1,5 mm²
16-20A = 2,5 mm²
20-25 A = 4 mm²
Er moet ook rekening gehouden worden dat het verdeelbord steeds beschermd is tegen aanraking. Ofwel: de deur mag niet ontbreken.

Wat kunt u zelf doen als de keuring wordt afgekeurd?
Mocht uit de AREI-keuring van uw PV installatie of huishoudelijke installatie een negatief advies volgen, dan willen we u natuurlijk zo snel mogelijk helpen. Een vlot en doeltreffend herstel van de fouten in de installatie is bovendien gewenst en belangrijk. Mocht zich in de PV installatie een fout bevinden, dan sturen wij ons installatieteam zo spoedig mogelijk langs om het euvel te verhelpen. Bevindt zich een probleem in de huishoudelijke installatie? Dan kijkt een adviseur van Soly graag samen met u naar een passende oplossing. We zorgen dan uiteraard voor een maatwerk voorstel.

Onderdelen AREI-keuringsverslag

Het AREI-keuringsverslag bevat onder andere de volgende onderdelen:

  • Datum van de keuring van uw zonnepaneleninstallatie;
  • Aantal, type, serienummer(s) en maximaal AC-vermogen van de omvormer(s);
  • Aantal zonnepanelen en het bijbehorende piekvermogen;
  • Serienummer van de productiemeter (Wallonie);
  • Meterstand op het moment van de keuring;
  • MID of andere markering van de ijking van de productiemeter conform het Koninklijk Besluit over meetinstrumenten indien er een productiemeter verplicht dient aanwezig te zijn (installaties ><10 kW).

De kosten voor een AREI keuring kunnen verschillen per keuringsbedrijf. Dit geldt voor een standaardkeuring van een particulier systeem. Meestal zit de prijs van de keuring in de offerteprijs van de installatie van uw zonnepanelen, zo ook bij Soly. U zult deze post los op de offerte zien staan. Heeft u vragen over de AREI keuring, dan helpen wij u graag op weg.

Gefeliciteerd, u heeft een positief keuringsrapport ontvangen!

We willen u hartelijk feliciteren met uw positieve AREI-keuringsrapport. Een kopie hiervan zullen wij spoedig met u delen. Met de kopie van het positieve keuringsrapport kunt u de gegevens uploaden binnen het klantenportaal van uw netbeheerder. U ontvangt van Soly alle benodigde documenten, zoals ook het gelijkvormigheidsattest van de omvormer en de goedgekeurde eendraadsschema’s. Het enige dat u rest is uw systeem aanmelden bij de netbeheerder om het proces definitief en volledig af te ronden. Wij wensen u veel plezier met uw zonnepanelen installatie!

Achtergrond

Kennisbank

Er is nog veel meer informatie te vinden over zonnepanelen! We hebben dit bij Soly gebundeld in onze kennisbank. Benieuwd wat u hier zoal kan vinden? We hebben alvast een aantal artikelen uitgelicht.
cards knowhow icon icon
Elektriciteit delen in Vlaanderen: hoe werkt dat?
Huishoudens met zonnepanelen die na eigen gebruik nog stroom overhouden, kunnen dit sinds 1 juli 2022 met één ander huishouden delen.
cards knowhow icon icon
Stroomnet onder druk: Fluvius investeert miljarden in versterking
Dit is nodig om het stroomnet mee te laten groeien met de versnelde elektrificatie van huishoudens, bedrijven en de mobiliteit.
cards knowhow icon icon
Veiligheid zonnepanelen in België
Maakt u de keuze voor zonnepanelen? Dan wilt u verzekerd zijn van een hoge opbrengst en gunstig rendement.

Contact opnemen met Soly

Wilt u meer weten over de AREI keuring of heeft u een algemene vraag? Bekijk hoe u contact op kunt nemen met Soly.
contact image