Voor veel Belgische huishoudens heeft het systeem met zonnepanelen, al dan niet gecombineerd met een thuisbatterij, inmiddels ruimschoots haar voordeel bewezen. Ter illustratie: zonnepanelen maken u 40 tot 60 procent onafhankelijk van het energienet, terwijl een aanvullende thuisbatterij u zelfs tot 80 procent onafhankelijk kan maken van het centrale net. Dat is op zichzelf al een heel fijn gegeven voor uw portefeuille, want naarmate u minder vaak een beroep doet op het energienet, betaalt u minder geld aan uw energieleverancier. Bij Soly vinden we 80 procent onafhankelijkheid nog niet voldoende. We willen meer. En met het Soly ecosysteem is dat mogelijk.
Dankzij met name het energiemanagementsysteem – de Soly Brain® – gaat u die volgende stap in uw energiehuishouden zetten. De Soly Brain® is een geautomatiseerd systeem dat volledig is ingesteld op de hoogste efficiëntie. Dit betekent dat u meer stroom verbruikt als uw zonnepanelen veel stroom opwekken, en minder hoeft te gebruiken als de zonnepanelen minder opwekken. Daar hoeft u zelf niets meer voor te doen: de Soly Brain® ontwikkelt een persoonlijk profiel, waarin uw dagelijkse stroomopbrengst-, vraag- en verbruik worden opgeslagen. Zo kan het systeem exact voorspellen wanneer uw zonnepanelen veel stroom opwekken en die energie efficiënt aansturen op de apparaten in uw woning die normaliter veel stroom vragen.
U vraagt zich wellicht al af: welke rol speelt de laadpaal thuis binnen het Soly Ecosysteem? Voor de privé laadpaal is een grote rol weggelegd. Zoals u wellicht weet heeft uw elektrische wagen een uitgebreide accu. Gaat u maar na: de elektrische accu van een Tesla Model Y is circa 60 kWh. Dat kunt u op een normale dag niet opwekken met zonnepanelen, laat staan als u ’s avonds thuiskomt van uw werk. Juist daarom is het volledige Soly ecosysteem zo belangrijk. Hoe zit dat?
De zonne-energie die uw zonnepanelen overdag opwekken, wordt vaak niet in zijn totaliteit verbruikt. Dat betekent dat u stroom injecteert op het net. Zonde, want die stroom heeft u ’s avonds weer nodig voor het opladen van uw elektrische wagen. Daarom schakelt u de thuisbatterij en Soly Brain® in. De Soly Brain® weet precies wanneer u een beetje extra stroom nodig heeft, en de thuisbatterij zorgt voor de adequate opslag van stroom. Zo bent u voor het opladen van uw elektrische auto ook ’s avonds minder afhankelijk van het energienet. En met de hoge accucapaciteit van een elektrische wagen is dat pure winst.
De grote vraag die u zichzelf ongetwijfeld stelt, is in hoeverre u al onafhankelijk van het energienet kunt functioneren als u het Soly ecosysteem in huis haalt. Het eerlijke antwoord is helaas nog ‘nee’. Dat heeft met name te maken met het Belgische klimaat. Omdat we in België te maken hebben met een gematigd zeeklimaat, beschikken we over onvoldoende zonuren om het hele jaar door over voldoende zonne-energie te beschikken. In de wintermaanden ligt het aantal zonuren bijvoorbeeld erg laag, waardoor u voor het opladen van uw elektrische auto of het verlichten van uw woning bijvoorbeeld nog weleens een beroep moet doen op het energienet. Maar, er bestaan al oplossingen die op termijn het decentrale karakter van het Soly ecosysteem verder kunnen versterken.
Overigens zijn er andersom tijdens de zomermaanden al veel dagen waarop uw huishouden al volledig onafhankelijk van het energienet kan functioneren. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie.
Die oplossing dient zich aan in de vorm van bidirectioneel laden, en de elektrische auto en laadpaal spelen een belangrijke rol in dit proces. Bidirectioneel laden betekent dat u twee kanten op kunt laden. Zo kunt u uw auto opladen met duurzame stroom van uw zonnepanelen, maar andersom kunt u uw huishouden ook voorzien van stroom afkomstig van uw laadpaal. We noemen dat ook wel Vehicle-to-Home (V2H).
En het mooie is: het ecosysteem van Soly beschikt al over de software om dit mogelijk te maken. Op de Fluvius website kunt u meer lezen over de mogelijkheden van bidirectioneel laden in België.