Categorie:

Zonnepanelen
Knowledge base

Waarom zonnepanelen installeren in de lente?

Wilt u zonnepanelen installeren in de lente? Daar bent u niet alleen in. In de aanloop naar, en zeker ook tijdens de lente is de vraag zonnepanelen traditioneel hoog. Een belangrijke motivatie voor dit gegeven is de weersverandering. We komen vanuit een koude en veelal bewolkte winter, en gaan langzaamaan naar de zonnige lente. Zo zonnig zelfs, dat de opbrengst van zonnepanelen in de lente vaak hoger ligt dan in de zomer. Dit is waarom u juist zonnepanelen moet installeren in de lente.

icon
Hogere opbrengst in de lente
icon
Perfecte omstandigheden voor zonnepanelen
icon
Zonnepanelen worden steeds goedkoper
icon
Korte tijdsspanne tussen aanvraag en installatie

Hoogste opbrengst zonnepanelen in de lente

Tijdens de meteorologische lente – de maanden maart, april en mei – geniet u gemiddeld van de hoogste opbrengst uit zonnepanelen. Dat heeft te maken met een aantal aspecten. De stand van de zon is in deze maanden optimaal ten opzichte van de uw zonnepanelen. Dit staat ook wel bekend als de hellingshoek. Dit is de hoek die zonnepanelen maken ten opzichte van de zon. Op een schuin dak is de gewenste hellingshoek 33 tot 35 graden, op een plat dak is dit 15 tot 20 graden. Dit heeft alles te maken met de instraling van zonlicht op de panelen. Aangezien er op een schuin dak al sprake is van een natuurlijke hellingshoek, moeten we de zonnepanelen in een scherpe hoek ten opzichte van de zon installeren.

Bovendien ligt het rendement van uw zonnepanelen in de lente hoger dan in de zomer. Dat klinkt vreemd, maar er is een verklaring voor. Naast de ideale hellingshoek is ook de temperatuur tijdens de lente perfect voor uw zonnepanelen. Dat verduidelijken we graag aan de hand van een voorbeeld.

Hoger rendement zonnepanelen in de lente versus de zomer

Zoals u weet functioneren zonnepanelen op basis van zonlicht, en niet zozeer op basis van zonkracht of warmte. Sterker nog, de hoge temperaturen in de zomermaanden kunnen er zelfs voor zorgen dat uw zonnepanelen minder goed functioneren. Dat heeft te maken met de wisselwerking tussen elektronen en fotonen. Naarmate de warmte van beide elementen dichter bij elkaar ligt – als gevolg van een hogere buitentemperatuur en dus oppervlakte van het zonnepaneel –  dan daalt het voltage van de panelen en daarmee het rendement. Dit in tegenstelling tot de lente, waarin de temperatuur vaak ideaal is om een hoog voltage te garanderen.

Regionale zonuren in de lente

Het rendement van zonnepanelen in de lente is vervolgens deels afhankelijk van uw geografische locatie. Ondanks dat België een relatief klein landoppervlak kent, is sprake van enige regionale verschillen in het aantal zonuren. Uit historische data blijkt het gemiddeld aantal zonuren in België hoger te zijn langs de kustregio, en juist landinwaarts iets lager te zijn. In de Ardennen ligt bijvoorbeeld het gemiddeld aantal zonuren per dag op 4,2 uren, terwijl dit aan de Belgische kust kan oplopen tot gemiddeld 5,2 zonuren per dag. Dat heeft zijn effect op het rendement van uw systeem.

Dankzij onze ZonneConfigurator kunt u exact berekenen hoeveel geld u gaat besparen met zonnepanelen. Extra fijn: Soly neemt uw geografische locatie mee in onze berekening. Zo ontvangt u een nauwkeurige inschatting van uw besparing en terugverdientijd uit zonnepanelen, volledig gebaseerd op uw adres.

Zonnepanelen van Soly

Bereken de besparing met zonnepanelen op uw adres

Bereken hoeveel zonnepanelen u opleveren!

Gratis en vrijblijvend

Zonnepanelen steeds goedkoper

Waarom u juist nu zonnepanelen moet nemen? Nou, onder andere omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden. In het afgelopen jaar is de prijs van zonnepanelen sterk gedaald, terwijl de kwaliteit van de systemen enkel is verbeterd. Daarmee betaalt u dus feitelijk minder geld voor iedere kWh aan zonne-energie die u straks opwekt. En dat verschil kan voor een gemiddeld systeem van 8 zonnepanelen oplopen tot enkele honderden euro’s. Pure winst die u bij aanvang van de installatie van zonnepanelen al meepakt.

Snel schakelen: nu overstappen op zonne-energie

Wilt u in de lente ook genieten van alle voordelen van zonnepanelen? Bij Soly installeren we uw zonnepanelen binnen 4 weken. Dit is de periode tussen de aanvraag van uw vrijblijvende offerte tot de daadwerkelijke installatie van zonnepanelen op uw adres. Maakt u gebruik van onze ZonneConfigurator, dan doorloopt u een deel van het proces online. Dat maakt ons goedkoper, sneller en efficiënter. Bovendien bespaart dit u veel geld. En als uw zonnepanelen eenmaal op het dak liggen, dan bent u in één klap minder afhankelijk van het energienet. Ontdek nu nog de voordelen van zonne-energie met Soly.

Achtergronden

Soly kennisbank

We vertellen u graag alles over zonnepanelen, de thuisbatterij en andere zaken die van pas kunnen komen wanneer u overstapt op zonne-energie. Een duurzame toekomst begint hier. Lees meer in onze kennisbank.
cards knowhow icon icon
El Niño in België: gevolgen voor zonnepanelen
Wat merken we hier van El Niño en wat zijn de gevolgen voor onze zonnepanelen?
cards knowhow icon icon
Functionele voordelen wallbox laadstation
Met Soly’s laadpaal thuis, de Soly Charge, maakt van uw oprit of garage een privé laadstation.
cards knowhow icon icon
Verschil snelladen, slim laden en eco laden
In de toekomst rijden we steeds meer elektrisch. Dat is in feite goed. We beperken daarmee het verbruik van fossiele brandstoffen en rijden schoner.
cards knowhow icon icon
Hoe is de opbrengst van zonnepanelen verdeeld?
In veel artikelen over zonnepanelen wordt gesproken over 'diffuus licht', maar wat is dit eigenlijk?