Categorie:

Thuisbatterij
Knowledge base

Brandveiligheid thuisbatterij

Uit recent onderzoek door Soly blijkt dat 61% van de consumenten met zonnepanelen ook de thuisbatterij in overweging heeft. De thuisbatterij maakt de opslag van een overschot aan zonne-energie mogelijk, waardoor huishoudens ook buiten de functionele uren van zonnepanelen een beroep kunnen doen op duurzame energie. Omdat de thuisbatterij nog een vrij nieuw en onbekend product op de zonne-energie markt is, zijn er echter ook vragen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de brandveiligheid van de thuisbatterij?

Veiligheid

Is de thuisbatterij brandgevaarlijk?

Binnen de ontwikkeling en het ontwerp van de thuisbatterij is nadrukkelijk aandacht gegeven aan de (brand)veiligheid van het systeem. De Soly Powercell® is een Enphase product. Deze fabrikant maakt bij de productie van de thuisbatterij gebruik van de zogenoemde LFP-chemie, beter bekend als lithium-ijzerfosfaat. Dit materiaal behoort tot de veiligste oplossingen die op de markt beschikbaar zijn voor toepassingen van de thuisbatterij voor woningen. Het is slechts één van de vele voordelen van lithium-ijzerfosfaat (LiFe (PO4)) ten opzichte van een alternatief als lithium-ion (Li-ion).

We bespreken hier het verschil in brandveiligheid en de voordelen van de lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij ten opzichte van de Li-ion batterij.

lithium-ijzerfosfaat

LiFe (PO4) – Enphase

De thuisbatterij van Soly maakt gebruik van de kathode op lithium-ijzerfosfaat. De chemische opstelling van LiFe is stabieler ten opzichte van de alternatieven, en bovendien onbrandbaar. Lithium-ijzerfosfaat is goed bestand tegen oververhitting. De LiFe-thuisbatterij is daarnaast standaard voorzien van een Battery Management System (BMS). Dit systeem is ingebouwd met extra veiligheidsmechanismen om (permanente) schade aan de thuisbatterij te voorkomen.

Lithium-ion-accu

Li-ion batterij

Een Li-ion thuisbatterij maakt gebruik van de Lithium Kobalt Oxide samenstelling. Dit is een chemische samenstelling die last kan krijgen van thermische instabiliteit. In de praktijk betekent dit dat bij oververhitting de thuisaccu vlam kan vatten en zelfs kan exploderen. Om de kans hierop te verkleinen maakt men ook bij de Li-ion batterij in principe standaard gebruik van een Battery Management System (BMS). Wanneer er met de accu iets gebeurt dat tot permanente schade kan leiden – zoals oververhitting of diepontlading – dan schakelt het Battery Management System de oververhitte of beschadigde elementen van de accu standaard uit.

Kwaliteit

Voordelen lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij

Naast de brandveiligheid van de thuisbatterij zijn er meer voordelen verbonden aan de batterijen van Enphase. De materialen van dit type batterij zijn dankzij haar LiFe (PO4) samenstelling ook nog eens milieuvriendelijker. Lithium-ijzerfosfaat beschikt over natuurlijke grondstoffen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Zo zijn vrijwel alle onderdelen van de LiFe-thuisbatterij recyclebaar en profiteert u als gebruiker ook nog eens van een langere levensduur.

Enphase opslagsystemen zijn AC-gekoppelde oplossingen, die inherent veiliger zijn dan DC producten op hoogspanning. De AC-gekoppelde thuisbatterij beschikt over een geïntegreerde omvormer die stroom van AC (wisselstroom) omzet naar DC (gelijkstroom). Dit houdt in dat de gelijkstroom afkomstig van de zonnepanelen eerst door de omvormer wordt omgezet naar wisselstroom. Feitelijk is de AC-gekoppelde thuisbatterij op wisselstroom in staat om pieken in de stroomvraag op te vangen, en om die reden veiliger dan een DC-gekoppelde thuisbatterij.

Tot slot vormen de verbeterde ontlading en laadefficiëntie van de lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen een grote meerwaarde ten opzichte van de minder efficiënte li-ion batterijen.

Thuisbatterij kopen

Wilt u de Soly Powercell® kopen? Onze thuisbatterij is modulair en beweegt dus altijd mee met uw persoonlijke situatie. Meer opslagcapaciteit nodig om te voldoen aan de veranderende stroomvraag? Dat kan! Vraag een vrijblijvende offerte aan.

  Achtergrond

  Kennisbank

  We vertellen u graag alles over zonnepanelen, de thuisbatterij en andere zaken die van pas kunnen komen wanneer u overstapt op zonne-energie. Een duurzame toekomst begint hier. Lees meer in onze kennisbank.
  cards knowhow icon icon
  Hoe duurzaam is de thuisbatterij?
  Een batterij voor zonnepanelen biedt diverse voordelen, maar waarschijnlijk heeft u nog wel een aantal praktische vragen, bijvoorbeeld over duurzaamheid en de impact van de thuisbatterij-productie op het milieu. Hoe duurzaam is de thuisbatterij?
  cards knowhow icon icon
  Functionele voordelen wallbox laadstation
  De laadpaal van Soly is een wallbox laadstation, wat betekent dat het aan de muur is bevestigd en niet op de grond staat. Dit type laadstation komt met een aantal voordelen ten opzichte van een staande laadpaal. Wat zijn de functionele voordelen van een wallbox laadstation?
  cards knowhow icon icon
  Veiligheid zonnepanelen in België
  De veiligheid van uw zonne-energie installatie is erg belangrijk. Het systeem gaat lange tijd mee, en in deze periode doorstaat het alle weertypen en omstandigheden. Hoe zorgen we er bij Soly voor dat u verzekerd bent van rendabele zonnepanelen en een veilig systeem?
  cards knowhow icon icon
  Beste maanden voor zonnepanelen
  Bent u zonnepanelen aan het overwegen, maar twijfelt u over de beste periode om de installatie gereed te maken? Wij vertellen u graag in welke periode u het best zonnepanelen kunt installeren.