Categorie:

Thuisbatterij
Knowledge base

Hoe duurzaam is de thuisbatterij?

Met dank aan de thuisbatterij kunt u stroom opslaan, om die duurzame stroom op een later moment te gebruiken. Handig als u overdag niet thuis bent, en ’s avonds de meeste stroom verbruikt. De thuisbatterij fungeert als accu van uw zonnepanelen, en is daarnaast óók in staat om goedkope netstroom op te slaan. Dat is dan weer interessant als u een dynamisch energiecontract hebt. Een batterij voor zonnepanelen biedt dus diverse voordelen, maar waarschijnlijk heeft u nog wel een aantal praktische vragen, bijvoorbeeld over duurzaamheid en de impact van de thuisbatterij-productie op het milieu. Hoe duurzaam is de thuisbatterij?

Wat leest u in dit artikel?

Met de thuisbatterij verhoogt u de efficiëntie van zelf-opgewekte zonne-energie. Waar u normaliter ‘slechts’ 30 tot 50 procent van uw eigen zonne-energie effectief gebruikt, stijgt dit dankzij de thuisbatterij naar 60 tot 80 procent.

De thuisbatterij van Enphase kent een lange levensduur en uitgebreide garantieperiode

Tijdens een reguliere laadcyclus verliest de thuisbatterij een klein percentage zonne-energie. Dit is ongeveer 11%.

Enphase en Soly kiezen voor een Lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij. Dit biedt veel voordelen, zoals een lange levensduur, hogere efficiëntie en hoge mate van brandveiligheid.

De Enphase thuisbatterij is ryclebaar en dus herbruikbaar.

Duurzaam aspect

Eigenschappen thuisbatterij

Heeft u zonnepanelen op het dak liggen? Dan wordt de thuisbatterij vaak geplaatst naast de omvormer. Wanneer u in huis stroom nodig hebt voor verlichting of huishoudelijke apparatuur, dan zal de omvormer de zonnestroom eerst doorsturen. Ontstaat er een overschot aan opgewekte zonne-energie – uw verbruik ligt lager dan de actuele opbrengst van zonnepanelen – dan wordt de overtollige stroom opgeslagen op de thuisbatterij. De thuisbatterij beschikt over een vaste opslagcapaciteit, en vult deze tot het betreffende niveau.

Doordat u verhoudingsgewijs méér van uw eigen zonne-energie benut, is de thuisbatterij al in eerste aanzet een duurzaam product. Daar gaan we hier verder op in.

Efficiency

Duurzaam gebruik zonne-energie

Ligt u verbruik vervolgens weer hoger dan uw opbrengst, dan schakelt u over op de opgeslagen stroom uit de thuisbatterij. Dankzij de batterij voor zonnepanelen gebruikt u nog steeds 100% duurzame stroom en hoeft u pas veel later – of zelfs helemaal niet – een beroep te doen op het traditionele energienet. De efficiëntie van uw eigen zonne-energie stijgt hiermee van 30-50 procent zonder batterij, tot 60-80 procent met batterij. Dit geeft de thuisbatterij een duurzaam karakter met het oog op het effectief gebruik van de eigen zonne-energie.

Levensduur thuisbatterij

De levensduur van de thuisbatterij is voor een groot deel gebaseerd op het aantal laadcycli. Een laadcyclus is gelijk aan het volledig laden én ontladen van de thuisbatterij. Gemiddeld gebeurt dit in België, mede door toedoen van het gematigde klimaat, ongeveer 345 keer per jaar. Dankzij de 15 jaar productgarantie óf 6.000 gegarandeerde laadcycli bent u verzekerd van een kwalitatief hoogstaand product en een uitgebreide levensduur.

Klein verlies van duurzame energie tijdens laadcyclus
Een kleine kanttekening kan geplaatst worden bij het verlies aan duurzame energie tijdens een laadcyclus. Van een laadcyclus is sprake bij het volledig opladen en ontladen van de thuisbatterij. In dit proces gaat circa 11% energie verloren. Dit betekent dat de ‘Round Trip Efficiëntie’ van de thuisbatterij op 89% ligt. Van het geringe verlies aan duurzame energie merkt u als klant vrijwel niks. Wel kan dit ervoor zorgen dat bij grotere volumes van de thuisbatterij er minder duurzame stroom op het energienet terechtkomt. Terwijl u zelf dus wél duurzaam bezig bent, maakt dit het centrale energienet weer iets minder duurzaam.

Duurzame materialen thuisbatterij

Is het materieel van de thuisbatterij net zo duurzaam? Daar gaan we hier verder op in. De thuisbatterij is geproduceerd door onze partner Enphase. Rondom de fabricage van de thuisbatterij is een bewuste keuze gemaakt voor het gebruik van natuurlijke grondstoffen. Zo maken we niet gebruik van de verouderde Li-ion batterijen, maar kiezen we voor de moderne Lithium-ijzerfosfaat (LFP) samenstelling. Dat maakt de thuisbatterij van Enphase brandveilig én duurzaam voor het milieu. De inspanningen van Enphase hebben ervoor gezorgd dat de thuisbatterij na verwijdering volledig recyclebaar is. Bij Soly hebben wij ons geconformeerd aan die doelstelling en zien we toe op de naleving ervan.

Het batterijrecyclingbedrijf van Enphase is gecertificeerd volgens de R2-norm, die verbranding als verwijderingsoplossing verbiedt. Al het batterijafval wordt thermisch of chemisch verwerkt om waardevolle metalen zoals nikkel, lithium, kobalt en koper terug te winnen, terwijl het resterende plastic en de bijproducten worden gescheiden voor recycling. Dat betekent dat we met de thuisbatterij een buitengewoon duurzaam product in huis hebben.

Achtergrond

Kennisbank

We vertellen u graag alles over zonnepanelen, de thuisbatterij en andere zaken die van pas kunnen komen wanneer u overstapt op zonne-energie. Een duurzame toekomst begint hier. Lees meer in onze kennisbank.
Premie zonnepanelen: waar kom ik nog voor in aanmerking?
Laten we direct met de deur in huis vallen - er is goed nieuws! Ook in 2023 komt u in aanmerking voor een premie op zonnepanelen. Welke premies zijn dat?
Wat zijn de beste maanden voor zonnepanelen?
Wilt u genieten van de hoogste opbrengst uit zonnepanelen? Lees meer over de beste maanden voor zonnepanelen in Belgie.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
“Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Het is een bekende vraag die men zichzelf stelt voorafgaand aan het kopen of huren van zonnepanelen.
Marvin van de Wiel over de IQ Battery van Enphase
Bij Soly zijn we inmiddels ruime tijd bezig met de verkoop van de IQ Battery van Enphase, bij ons bekend als de Soly Powercell®.