Categorie:

Laadpaal
Knowledge base

Het belang en de voordelen van Dynamic Load Balancing

Dynamic Load Balancing is een laadpaal-functie die eenvoudigweg uw energieverbruik balanceert, waardoor uw energienetwerk niet overbelast raakt en stroomuitval dus wordt voorkomen. Hierbij houdt het, tijdens het laden van uw elektrische auto, rekening met overig stroomgebruik in huis, waardoor de laadsnelheid zich steeds aanpast en dus echt dynamisch is. Veel laadpalen zijn standaard uitgerust met Dynamic Load Balancing, maar mocht dit niet het geval zijn dan is een laadpaal hier makkelijk mee uit te breiden. In dit artikel onderzoeken we de relevantie van deze functie. Wat is het belang en wat zijn de voordelen van Dynamic Load Balancing?

Hoe werkt Dynamic Load Balancing?

Het opladen van uw elektrische auto kost veel stroom, net zoals het gebruik van huishoudelijke apparaten zoals de vaatwasser, de wasmachine en de elektrische kookplaat. Wanneer u uw elektrische auto oplaadt, terwijl u een wasje draait of aan het koken bent, kan dit zorgen voor overbelasting, met doorgeslagen stoppen tot gevolg. Dynamic Load Balancing voorkomt dit, door continu de belasting van uw groepenkast te meten en in te grijpen zodra de afname van stroom te hoog is. Hierbij zorgt het systeem ervoor dat er altijd genoeg stroom is om de huishoudelijke apparaten te gebruiken, en de resterende stroom wordt gebruikt voor het opladen van uw auto. Het kan er dus voor zorgen dat uw auto minder snel laadt of het opladen zelfs tijdelijk gepauzeerd wordt, maar zodra u weinig stroom in huis gebruikt zal de laadsnelheid weer toenemen.

Wanneer is Dynamic Load Balancing relevant?

Mocht u over een laadpaal thuis in combinatie met een 1-fase aansluiting beschikken, dan is het aan te raden om gebruik te maken van een laadpaal met Dynamic Load Balancing. Bij een 1-fase aansluiting is er namelijk minder stroom beschikbaar dan bij een 3-fase aansluiting, wat het risico op overbelasting vergroot. Daarnaast is Dynamic Load Balancing ook belangrijk voor huishoudens met een hoog stroomverbruik. Mocht u verscheidene grootverbruikers in huis hebben, zoals een warmtepomp, hottub of een aquarium, dan is de functie Dynamic Load Balancing essentieel om overbelastingte voorkomen.

De voordelen van een laadpaal met Dynamic Load Balancing

Zoals eerder benoemd komt Dynamic Load Balancing met een aantal voordelen. De belangrijkste voordelen hebben we hieronder kort voor u opgesomd.

header image

01. Er zijn geen aanpassingen in de meterkast nodig

Dankzij Dynamic Load Balancing werkt een laadpaal thuis ook goed en veilig op een 1-fase aansluiting. Hierdoor hoeft bijvoorbeeld de meterkast niet per se verzwaard te worden naar een 3-fasen aansluiting bij aanschaf van een laadpaal thuis. Houd er wel rekening mee dat het laden met een 1-fase aansluiting langer duurt vanwege de lagere laadsnelheid.

 

02. Overbelasting van het stroomnetwerk wordt voorkomen

Doordat Dynamic Load Balancing het stroomgebruik reguleert, zult u tijdens het opladen van uw elektrische auto nooit meer stroom verbruiken dan uw meterkast aan kan.

 

03. Er wordt veilig gebruik gemaakt van de stroomaansluiting

Wanneer het stroomnetwerk is overbelast dan valt de stroom uit en slaan de stoppen door, met mogelijke schade aan uw meterkast als gevolg. Met Dynamic Load Balancing vermijd u deze gevaarlijke situaties in uw meterkast.

 

04. U kunt meerdere auto’s tegelijk opladen

Indien u meerdere laadpunten hebt aangesloten, kunt u met deze functie ook veilig een tweede elektrische auto opladen, zonder dat het stroomnetwerk wordt overbelast. U kunt hierbij zelfs prioriteren welke auto het snelst dient te worden opgeladen.

 

05. De laadpaal laadt op op de meest efficiënte manier

De laadpaal reguleert de laadsnelheid op basis van het stroomverbruik in huis. Dit betekent dat bij veel stroomgebruik de laadsnelheid lager is of het laden soms even helemaal stopt. Daarentegen betekent dit ook dat de laadpaal maximaal laadt bij een laag stroomverbruik in huis.

 

06. Duurzaam opladen, door zonnepanelen prioriteit te geven

Bij sommige laadpalen met Dynamic Load Balancing kunt u aangeven dat u uw elektrische auto enkel met zonne-energie wil opladen. Dit bespaart energiekosten én is extra duurzaam. Mocht u op een bewolkte dag toch iets sneller van huis weg willen, dan kunt u deze instelling ook binnen mum van tijd weer aanpassen en ook stroom uit het energienetwerk gebruiken.

Een alternatief van Dynamic Load Balancing:

Tot slot heeft u ook nog een andere manier om een overbelasting van uw energienetwerk te voorkomen, namelijk Manual Load Balancing. Hierbij kunt u handmatig het maximum laadvermogen van de laadpaal aanpassen, en deze dus lager zetten op momenten dat u veel stroom gebruikt. Bij een laadpaal met Manual Load Balancing moet u de instellingen dus handmatig invoeren, waardoor deze functie voornamelijk geschikt is voor huishoudens met een vast laadpatroon. Mocht u de mogelijkheid hebben, dan raden wij altijd aan om voor Dynamic Load Balancing te kiezen.

Achtergrond

Kennisbank

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van zonne-energie in uw toekomstige woonsituatie? Dan verwijzen we u graag door naar onze kennisbank. We hebben alvast een aantal interessante artikelen voor u uitgezocht.
cards knowhow icon icon
De mogelijkheden en voordelen van bidirectioneel laden
Bidirectioneel laden maakt het mogelijk om uw elektrische auto en laadpaal te gebruiken als stroombron voor uw elektrische apparaten (in huis) of het elektriciteitsnet. In dit artikel leggen we u alles uit over bidirectioneel laden.
cards knowhow icon icon
Hoe duurzaam is de thuisbatterij?
Een batterij voor zonnepanelen biedt diverse voordelen, maar waarschijnlijk heeft u nog wel een aantal praktische vragen, bijvoorbeeld over duurzaamheid en de impact van de thuisbatterij-productie op het milieu. Hoe duurzaam is de thuisbatterij?
cards knowhow icon icon
Elektriciteit delen in Vlaanderen: hoe werkt dat?
Huishoudens met zonnepanelen die na eigen gebruik nog stroom overhouden, kunnen dit sinds 1 juli 2022 met één ander huishouden delen. Hoe werkt het delen van elektriciteit in Vlaanderen?
cards knowhow icon icon
Zonnepanelen en warmtepomp: hoger verbruik duurzaam compenseren
Dat u dankzij de warmtepomp grotendeels of volledig gasvrij woont is prettig. Wel moet u rekening houden met een hoger stroomverbruik. Dit hogere stroomverbruik van de warmtepomp kunt u gelukkig compenseren met (extra) zonnepanelen. Hoeveel zonnepanelen heeft u (extra) nodig voor een warmtepomp?