Categorie:

Zonnepanelen
Knowledge base

Injectietarief zonnepanelen daalt naar laagste niveau ooit

De vergoeding voor het terug injecteren van energie uit zonnepanelen aan het net is voor Vlaamse huishoudens met een variabel energiecontract gedaald tot het laagste niveau ooit. Amper 1,5 jaar geleden, in september 2022, lag het injectietarief nog erg hoog: 51 eurocent per kWh. Sindsdien is sprake geweest van een aanhoudende daling. Inmiddels schommelen de tarieven voor het terug injecteren van stroom binnen een variabel energiecontract tussen de 2 en 3 eurocent. Daar staat tegenover dat voor Vlaamse huishoudens met een vast energiecontract de vergoeding in 2024 juist hoger is.

Ontwikkeling energiemarkt

Injectietarief daalt mee met energieprijzen

De energiemarkt in Vlaanderen is inmiddels weer verregaand genormaliseerd. Momenteel* ligt de afnameprijs voor elektriciteit weer rond de € 0,13 per kWh. Het toont aan dat we de meer extreme energieprijzen achter ons hebben gelaten. Zo lag de afnameprijs voor elektriciteit in september 2022 – ten tijde van de piek van het injectietarief – op een extreem hoge € 0,93 per kWh. Sindsdien zijn zowel de energieprijzen als injectietarieven sterk gedaald, zij het in een andere snelheid. De elektriciteitsprijs daalde met respectievelijk 70 procent, terwijl het injectietarief voor een huishouden met variabel energiecontract met liefst 90 procent daalde.

*meetmoment maart 2024

2 verschillende energiecontracten voor injectietarief

Het precieze injectietarief in Vlaanderen is afhankelijk van het type energiecontract, en dat ligt in het Vlaamse Gewest net iets anders. Consumenten met zonnepanelen moeten hier sinds 2021 twee energiecontracten afsluiten: één voor de afname van elektriciteit en één voor het terug injecteren van elektriciteit op het net. Daarbij heeft men overwegend de keuze uit twee varianten: een enkelvoudig tarief of tweevoudig tarief. Binnen een enkelvoudig tarief ontvangt de consument één injectietarief, terwijl een tweevoudig tarief onderscheid maakt tussen een dag- en nachttarief. Afhankelijk van de gemeente en actieve netbeheerder geldt het nachttarief tussen 21:00 – 6:00 of 22:00 – 7:00 uur.

Stimulans vast energiecontract

Groot verschil injectietarief tussen vast en variabel energiecontract

Waar binnen een variabel energiecontract sprake is van een aanhoudende daling van het injectietarief, liggen de tarieven binnen een vast energiecontract inmiddels stabiel rond de 7,3 eurocent per kWh. Dit geldt zowel voor het enkelvoudig-, tweevoudig- en nachttarief. Daarmee willen energieleveranciers het vaste energiecontract voor huishoudens opnieuw aantrekkelijk maken. Om een goed beeld te geven van de verschillen in de ontwikkeling van het injectietarief binnen een vast en variabel energiecontract, zullen we kort inzoomen op beide situaties in de afgelopen 15 maanden.

Ontwikkeling injectietarief vast energiecontract

In de onderstaande weergave ziet u de ontwikkeling van het injectietarief binnen een vast energiecontract:

Type energiecontract           Januari 2023         Augustus 2023          Maart 2024         
Enkelvoudig tarief 5,9 c/€ per kWh 6,7 c/€ per kWh 7,3  c/€ per kWh
Tweevoudig tarief (dag) 6,4 c/€ per kWh 8,3 c/€ per kWh 7,3 c/€ per kWh
Tweevoudig tarief (nacht) 5,5 c/€ per kWh 2,4 c/€ per kWh  7,3 c/€ per kWh

(Bron: VREG)

Sinds januari 2024 is sprake van een stabiel injectietarief voor eigenaren van zonnepanelen met een vast energiecontract. Voor die groep was een vast energiecontract in januari 2023 nog helemaal niet zo aantrekkelijk. Sterker nog: een variabel energiecontract was destijds mogelijk zelf interessanter. Inmiddels is dat veranderd. We illustreren dat aan de hand van de ontwikkeling van het injectietarief binnen een variabel energiecontract.

Ontwikkeling injectietarief variabel energiecontract

De negatieve ontwikkeling van het injectietarief binnen een variabel energiecontract is goed zichtbaar aan de hand van de onderstaande grafiek. Gegevens sinds januari 2023:

Type energiecontract         Januari 2023         Augustus 2023          Maart 2024        
Enkelvoudig tarief 12 c/€ per kWh 6,8 c/€ per kWh 2,6 c/€ per kWh
Tweevoudig tarief (dag) 15 c/€ per kWh 7,8 c/€ per kWh 3,1 c/€ per kWh
Tweevoudig tarief (nacht) 9 c/€ per kWh 4,8 c/€ per kWh  1,8 c/€ per kWh

(Bron: VREG)

Voor elk van de bovenstaande injectietarieven geldt een daling van circa 80 procent over de looptijd van slechts 15 maanden.

Zakelijk

Soortgelijke ontwikkeling injectietarief voor bedrijven

Voor bedrijven is een soortgelijke ontwikkeling van het injectietarief zichtbaar. Ook zij zagen het injectietarief binnen een variabel energiecontract scherp dalen, ten opzichte van het meer stabiele injectietarief binnen een vast energiecontract. Voor zowel consumenten als bedrijven met een vast energiecontract en zonnepanelen ligt het injectietarief substantieel hoger.

Injectietarief vertelt nog niet volledige verhaal

In hoeverre beïnvloedt de hoogte van het injectietarief de keuze voor een vast of variabel energiecontract? Want hoewel het op basis van bovenstaande gegevens op voorhand aannemelijk lijkt voor Vlaamse consumenten met zonnepanelen om te kiezen voor een vast energiecontract, laat dit niet het volledige beeld zien. De variabele energieprijzen kunnen namelijk gedurende het jaar dalen en zo (fors) onder de prijzen van een vast energiecontract duiken, waardoor de situatie onder de streep verandert. En hoewel de Vlaamse energiemarkt momenteel stabiel lijkt, bestaan er geen garanties voor de komende jaren.

Achtergronden

Kennisbank

We vertellen u graag alles over zonnepanelen, de thuisbatterij en andere zaken die van pas kunnen komen wanneer u overstapt op zonne-energie. Een duurzame toekomst begint hier. Lees meer in onze kennisbank.
cards knowhow icon icon
Wat zijn de voordelen van het Soly ecosysteem?
Het ecosysteem van Soly bestaat uit zonnepanelen, een thuisbatterij, privé laadpaal en energiemanagementsysteem.
cards knowhow icon icon
El Niño in België: gevolgen voor zonnepanelen
De piek van El Niño noteerden we al in december, maar het befaamde natuurverschijnsel blijft nog zeker tot april 2024 actief.
cards knowhow icon icon
De voordelen van een thuisbatterij met dynamische energie
In dit artikel vertellen we u de voordelen van een thuisbatterij in combinatie met dynamische energie.
cards knowhow icon icon
Zonnepanelen en warmtepomp: hoger verbruik duurzaam compenseren
Wilt u rondom het verwarmen van uw woning het liefst van het gas af en kiezen voor een meer milieuvriendelijk alternatief, dan kunt u die vinden in de vorm van een warmtepomp.