Categorie:

Algemeen
Knowledge base

Wat zijn de voordelen van het Soly ecosysteem?

Het ecosysteem van Soly bestaat uit zonnepanelen, een thuisbatterij, privé laadpaal en energiemanagementsysteem. En dat biedt veel voordelen. Zo bent u naast het opwekken van zonne-energie ook direct bewust bezig met het opslaan en efficiënt gebruiken van diezelfde duurzame energie. Een mooie besparing voor uw portefeuille en een duurzame stap richting de onafhankelijke toekomst van huishoudens die we bij Soly voor ons zien. Ontdek alle voordelen van het Soly ecosysteem.

Zonnepanelen
Thuisbatterij
Laadpaal thuis
Soly Brain®

Het Soly ecosysteem: verhoog uw energie efficiëntie

Voor veel Belgische huishoudens heeft het systeem met zonnepanelen, al dan niet gecombineerd met een thuisbatterij, inmiddels ruimschoots haar voordeel bewezen. Ter illustratie: zonnepanelen maken u 40 tot 60 procent onafhankelijk van het energienet, terwijl een aanvullende thuisbatterij u zelfs tot 80 procent onafhankelijk kan maken van het centrale net. Dat is op zichzelf al een heel fijn gegeven voor uw portefeuille, want naarmate u minder vaak een beroep doet op het energienet, betaalt u minder geld aan uw energieleverancier. Bij Soly vinden we 80 procent onafhankelijkheid nog niet voldoende. We willen meer. En met het Soly ecosysteem is dat mogelijk.

Dankzij met name het energiemanagementsysteem – de Soly Brain® – gaat u die volgende stap in uw energiehuishouden zetten. De Soly Brain® is een geautomatiseerd systeem dat volledig is ingesteld op de hoogste efficiëntie. Dit betekent dat u meer stroom verbruikt als uw zonnepanelen veel stroom opwekken, en minder hoeft te gebruiken als de zonnepanelen minder opwekken. Daar hoeft u zelf niets meer voor te doen: de Soly Brain® ontwikkelt een persoonlijk profiel, waarin uw dagelijkse stroomopbrengst-, vraag- en verbruik worden opgeslagen. Zo kan het systeem exact voorspellen wanneer uw zonnepanelen veel stroom opwekken en die energie efficiënt aansturen op de apparaten in uw woning die normaliter veel stroom vragen.

Privé laadpaal binnen het Soly ecosysteem

U vraagt zich wellicht al af: welke rol speelt de laadpaal thuis binnen het Soly Ecosysteem? Voor de privé laadpaal is een grote rol weggelegd. Zoals u wellicht weet heeft uw elektrische wagen een uitgebreide accu. Gaat u maar na: de elektrische accu van een Tesla Model Y is circa 60 kWh. Dat kunt u op een normale dag niet opwekken met zonnepanelen, laat staan als u ’s avonds thuiskomt van uw werk. Juist daarom is het volledige Soly ecosysteem zo belangrijk. Hoe zit dat?

De zonne-energie die uw zonnepanelen overdag opwekken, wordt vaak niet in zijn totaliteit verbruikt. Dat betekent dat u stroom injecteert op het net. Zonde, want die stroom heeft u ’s avonds weer nodig voor het opladen van uw elektrische wagen. Daarom schakelt u de thuisbatterij en Soly Brain® in. De Soly Brain® weet precies wanneer u een beetje extra stroom nodig heeft, en de thuisbatterij zorgt voor de adequate opslag van stroom. Zo bent u voor het opladen van uw elektrische auto ook ’s avonds minder afhankelijk van het energienet. En met de hoge accucapaciteit van een elektrische wagen is dat pure winst.

Kan ik al volledig energie onafhankelijk zijn met het Soly ecosysteem?

De grote vraag die u zichzelf ongetwijfeld stelt, is in hoeverre u al onafhankelijk van het energienet kunt functioneren als u het Soly ecosysteem in huis haalt. Het eerlijke antwoord is helaas nog ‘nee’. Dat heeft met name te maken met het Belgische klimaat. Omdat we in België te maken hebben met een gematigd zeeklimaat, beschikken we over onvoldoende zonuren om het hele jaar door over voldoende zonne-energie te beschikken. In de wintermaanden ligt het aantal zonuren bijvoorbeeld erg laag, waardoor u voor het opladen van uw elektrische auto of het verlichten van uw woning bijvoorbeeld nog weleens een beroep moet doen op het energienet. Maar, er bestaan al oplossingen die op termijn het decentrale karakter van het Soly ecosysteem verder kunnen versterken.

Overigens zijn er andersom tijdens de zomermaanden al veel dagen waarop uw huishouden al volledig onafhankelijk van het energienet kan functioneren. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie.

Bidirectioneel laden kan oplossing bieden

Die oplossing dient zich aan in de vorm van bidirectioneel laden, en de elektrische auto en laadpaal spelen een belangrijke rol in dit proces. Bidirectioneel laden betekent dat u twee kanten op kunt laden. Zo kunt u uw auto opladen met duurzame stroom van uw zonnepanelen, maar andersom kunt u uw huishouden ook voorzien van stroom afkomstig van uw laadpaal. We noemen dat ook wel Vehicle-to-Home (V2H).

En het mooie is: het ecosysteem van Soly beschikt al over de software om dit mogelijk te maken. Op de Fluvius website kunt u meer lezen over de mogelijkheden van bidirectioneel laden in België.

Vrijblijvend advies

Stap over op het Soly ecosysteem

Steeds meer dagen onafhankelijk van het centrale energienet: dat is ons doel. En we maken het mogelijk voor meer en meer Belgische huishoudens. Het Soly ecosysteem wordt dagelijks geoptimaliseerd om u te voorzien van alle voordelen. Wilt u meer weten? Vraag dan een persoonlijk adviesgesprek aan bij Soly. Het is vrijblijvend! Een persoonlijk adviesgesprek levert u het volgende op:

 • Een ervaren adviseur neemt alle tijd om u te adviseren over de mogelijkheden bij u thuis
 • We informeren u exact over de besparing die het Soly ecosysteem met zich meebrengt
 • U ontvangt tot slot een vrijblijvende offerte voor alle onderdelen van het Soly ecosysteem

Vrijblijvend advies

Laat hier uw gegevens achter

  Achtergrond

  Kennisbank

  We vertellen u graag alles over zonnepanelen, de thuisbatterij en andere zaken die van pas kunnen komen wanneer u overstapt op zonne-energie. Een duurzame toekomst begint hier. Lees meer in onze kennisbank.
  Waarom zonnepanelen installeren in de lente?
  Tijdens de meteorologische lente – de maanden maart, april en mei – geniet u gemiddeld van de hoogste opbrengst uit zonnepanelen.
  El Niño in België: gevolgen voor zonnepanelen
  Wat merken we in België van El Niño en wat zijn de gevolgen voor onze zonnepanelen?
  De voordelen van een thuisbatterij met dynamische energie
  Met een thuisbatterij kunt u niet alleen uw zonnepanelen efficiënter benutten en uw huishouden minder afhankelijk maken van het elektriciteitsnet.
  Functionele voordelen wallbox laadstation
  Met Soly’s laadpaal thuis, de Soly Charge, maakt van uw oprit of garage een privé laadstation.