Tijdens de meteorologische lente – de maanden maart, april en mei – geniet u gemiddeld van de hoogste opbrengst uit zonnepanelen. Dat heeft te maken met een aantal aspecten. De stand van de zon is in deze maanden optimaal ten opzichte van de uw zonnepanelen. Dit staat ook wel bekend als de hellingshoek. Dit is de hoek die zonnepanelen maken ten opzichte van de zon. Op een schuin dak is de gewenste hellingshoek 33 tot 35 graden, op een plat dak is dit 15 tot 20 graden. Dit heeft alles te maken met de instraling van zonlicht op de panelen. Aangezien er op een schuin dak al sprake is van een natuurlijke hellingshoek, moeten we de zonnepanelen in een scherpe hoek ten opzichte van de zon installeren.
Bovendien ligt het rendement van uw zonnepanelen in de lente hoger dan in de zomer. Dat klinkt vreemd, maar er is een verklaring voor. Naast de ideale hellingshoek is ook de temperatuur tijdens de lente perfect voor uw zonnepanelen. Dat verduidelijken we graag aan de hand van een voorbeeld.
Hoger rendement zonnepanelen in de lente versus de zomer
Zoals u weet functioneren zonnepanelen op basis van zonlicht, en niet zozeer op basis van zonkracht of warmte. Sterker nog, de hoge temperaturen in de zomermaanden kunnen er zelfs voor zorgen dat uw zonnepanelen minder goed functioneren. Dat heeft te maken met de wisselwerking tussen elektronen en fotonen. Naarmate de warmte van beide elementen dichter bij elkaar ligt – als gevolg van een hogere buitentemperatuur en dus oppervlakte van het zonnepaneel – dan daalt het voltage van de panelen en daarmee het rendement. Dit in tegenstelling tot de lente, waarin de temperatuur vaak ideaal is om een hoog voltage te garanderen.
Het rendement van zonnepanelen in de lente is vervolgens deels afhankelijk van uw geografische locatie. Ondanks dat België een relatief klein landoppervlak kent, is sprake van enige regionale verschillen in het aantal zonuren. Uit historische data blijkt het gemiddeld aantal zonuren in België hoger te zijn langs de kustregio, en juist landinwaarts iets lager te zijn. In de Ardennen ligt bijvoorbeeld het gemiddeld aantal zonuren per dag op 4,2 uren, terwijl dit aan de Belgische kust kan oplopen tot gemiddeld 5,2 zonuren per dag. Dat heeft zijn effect op het rendement van uw systeem.
Dankzij onze ZonneConfigurator kunt u exact berekenen hoeveel geld u gaat besparen met zonnepanelen. Extra fijn: Soly neemt uw geografische locatie mee in onze berekening. Zo ontvangt u een nauwkeurige inschatting van uw besparing en terugverdientijd uit zonnepanelen, volledig gebaseerd op uw adres.