Huishoudens en bedrijven met een aangepaste meterkast ontvangen stroom op basis van het dag- en nachttarief. Het nachttarief is in deze een verminderde elektriciteitsprijs die geldt op momenten dat er minder vraag is naar stroom. Die ‘stille uren’ kunnen verschillen per regio en per aansluiting, maar doorgaans we uit van het nachttarief tussen 22:00 en 7:00 uur, grofweg ’s nachts. Wat is het nachttarief en hoe kunt u hier voordeel uit halen?
Nachttarief voor tweevoudige uurtariefmeter
Heeft u een tweevoudige uurtariefmeter? Dan kunt u gebruikmaken van het nachttarief. Er bestaan een aantal gemeenten met afwijkende tijden voor het nachttarief, zoals te zien in deze lijst van Fluvius. In de betreffende regio’s gaat het nachttarief al om 21:00 uur in, en loopt door tot 6:00 uur de volgende dag. Dit heeft te maken met de netbeheerder; Infrax of Eandis.
Het verschil tussen het dag- en nachttarief – ook wel het normaal- en daltarief – is ongeveer 1 tot 2 cent per kWh. Het wordt dan ook aanbevolen om huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine of vaatwasser in de late avond of nacht te laten draaien, omdat u hierin profiteert van een extra lage stroomprijs.
Efficiënt omgaan met zonne-energie
Eveneens voor de eigenaren van zonnepanelen is het nachttarief een interessante optie, ook zonder de thuisbatterij. Daarbij gaat de focus uit naar efficiency. Zo wordt overdag de opgewekte zonnestroom geconsumeerd, en kan voor overig huishoudelijk gebruik de ‘stille uren’ worden gekozen. Door vergaand in te spelen op een efficiënt gebruik van zonnestroom en het nachttarief, wordt terug injecteren op het net nóg interessanter.
Niet voor budgetmeter
Beschikt u nog over een budgetmeter? Dan kunt u helaas geen gebruik maken van het nachttarief. Volgens de laatste ramingen beschikt slechts 1,3% van alle huishoudens nog over een budgetmeter. De budgetmeter is tegenwoordig volledig digitaal, en huishoudens dienen de meter zelf op te laden met een prepaid tegoed.
UPDATE: dag- en nachttarief per 1 januari 2023 afgeschaft
Het huidige verschil tussen het duurdere dagtarief en het relatief goedkope nachttarief in Vlaanderen komt per 1 januari 2023 deels te vervallen. De Vlaamse regering heeft hiertoe besloten. Het gaat in het speciaal om het deel distributienettarieven op uw elektriciteitsfactuur, niet het deel elektriciteitskosten. De elektriciteitskosten worden doorgerekend door uw energieleverancier. Zodoende kan het voorkomen dat uw energieleverancier alsnog blijft werken met een dag- en nachttarief. Hier kunt u bij uw leverancier naar informeren.